Zitvolley

Met de opname van het Scabazoe zitvolleybal team in de rangen van Amigos – Van Pelt verruimt onze familieclub zijn aanbod met G-sport. Al meer dan 30 jaar speelt Scabazoe (daarvoor SVG-Oostmalle) zitvolleybal in Zoersel. Vroeger waren er in Vlaanderen een 10-tal G-sportclubs met zitvolleybal op het programma maar in de loop der jaren haakten ze één na één af. Enkel Scabazoe bleef hardnekkig volhouden en sluit met zijn zitvolleybal team nu officieel aan bij Amigos – Van Pelt.

Wat is zitvolleybal?

Zitvolleybal is de paralympische variant van volleybal. Spelverloop, basisreglementen en puntentelling zijn dezelfde als die van gewone volleybal:

  • Het spel start met een opslag
  • Je mag de bal 3 keer raken maar je mag hem de 1ste, 2de of 3de keer over het net spelen
  • Je wint het punt als de bal de grond raakt aan de andere kant van het net of als de tegenstander de bal niet kan terugspelen in de 3 toegelaten passes
  • Aan het net mag je de bal afblokken, dit telt niet als één van de passes
  • Het eerste team met 25 punten wint de set, het eerste team met 3 gewonnen sets wint de wedstrijd.

Er zijn 4 grote verschillen met het reguliere volleybal die er voor zorgen dat zitvolleybal een snelle en dynamische sport is die iedereen kan beoefenen.

  1. Zitvolleybal wordt gespeeld al zittend op de grond. Bij het spelen van de bal moet er steeds contact zijn tussen het zitvlak of de lichaamsromp en de speelvloer. Rollen, duiken en schuiven is dus toegelaten.
  2. Zitvolleybal wordt gespeeld op een kleiner veld en met een lager net.
  3. De positie van de speler wordt bepaald door de plaats van zijn zitvlak en niet door de plaats van zijn voeten
  4. Bij zitvolleybal mag je blokken en aanvallen op de opslag

Wie kan en mag zitvolleybal spelen?

Zitvolleybal is een sport voor iedereen. Op nationaal en clubniveau mag iedereen zitvolleybal spelen en deelnemen aan wedstrijden. Zowel personen met als personen zonder handicap. Ook reguliere volleyballers die omwille van een blessure tijdelijk niet kunnen volleyballen zijn dus van harte welkom om tijdens de herstelperiode en ook daarna, hun conditie op peil te houden door te zitvolleyballen.
Enkel op internationaal niveau (EK, WK, Paralympics) bestaat een team verplicht uit 6 personen met een fysieke handicap en is een classificatie vereist.

G-sportfonds Provincie Antwerpen

Scabazoe diende een project in bij het G-sportfonds voor de ontwikkeling en realisatie van een mobiele zitvolleybal installatie. Deze installatie bestaat uit losse, makkelijk te verplaatsen onderdelen en kan overal ingezet worden. Ze kan op 10 minuten opgesteld worden en op 5 minuten terug opgeruimd. Deze installatie laat ons toe om demonstraties te geven bij grote volleybalwedstrijden en op events waar geen basisinfrastructuur voor handen is.
Het G-sportfonds subsidieert deze installatie. Voor elke Euro die Scabazoe hiervoor bij elkaar brengt legt het G-sportfonds één euro bij, met een maximum van 4000 Euro.
Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we 250 personen vinden die zich registreren als G-sportfan

Ook jij kan onze campagne voor zitvolleybal steunen!