JU13 artikel comprimé

 

Op zaterdag 12 mei was het D-day voor onze jongens U13. Na de winst in competitie en beker in de eigen provincie mochten ze deelnemen aan de Vlaamse jeugdeindronde in de kampioenenreeks. Er stonden vier wedstrijden op het programma tegen de provinciale kampioenen van de andere Vlaamse provincies, achtereenvolgens BVM Beveren, Rembert Torhout, Volley Haasrode Leuven en VTI Hasselt. Na de tweede plaats op de Jeugd Champions League achter VHL en juist voor Rembert Torhout (de enige twee ploegen waar we dit jaar al van verloren hadden) zou het een hele moeilijke opdracht worden om de Vlaamse titel binnen te halen. Maar het was tevens de enige mogelijkheid om nog naar het Belgisch kampioenschap te gaan: winnen in de kampioenenreeks en daarna de supercup winnen van de iets zwakker lijkende bekerreeks.

 

De eerste wedstrijd tegen BMV Beveren was een opwarmertje, de winst kwam nooit in gevaar maar met het oog op mogelijke puntendeling met de toppers kwam het er op aan zo weinig mogelijk tegenpunten te laten scoren. Dat bleek geen probleem voor een onder stoom staande basisploeg. Na een wedstrijd rust kwam dan de dubbel tegen Torhout en VHL: Rembert Torhout kon blijkbaar geen vuist maken en ook hier was de 2-0 winst snel een feit. Ondertussen bleek ook VTI Hasselt een maatje te klein in deze reeks en dus zou de beslissing over de titel vallen in de wedstrijd tegen VHL. Na een 3-8 achterstand werd besloten om over te stappen naar het tactische plan met de alternatieve opstelling die we speciaal voor dit treffen getraind hadden, en dat loonde. Via 11-16 stoomden we in één keer door naar 19-16 en 25-18. Onze basisploeg, met Thibo, Seppe, Senne L. en Berre, speelde fantastisch mooi volleybal op een zeer hoog niveau. De jongens van VHL waren wat aangeslagen en hadden geen tactisch antwoord klaar en daardoor kwamen we in de tweede set al vroeg op een voorsprong van 4 punten en konden dit kloofje steeds verder uitbouwen tot 25-15. We hadden nu 9 op 9 en daarmee was de titel in theorie al binnen. Eén setje extra zou ons absolute zekerheid geven, maar toch werd tegen het zwakkere Hasselt al gestart met enkele reservespelers. Het werd een makkelijke wedstrijd die vlot gewonnen werd en waarin alle reservespelers speelgelegenheid kregen. Met de 12 op 12 waren we verdiend Vlaams kampioen, maar om het Belgisch ticket binnen te halen moesten we nog de supercup winnen tegen VDK Gent dat in de bekerreeks Roeselare en Mendo had verslagen. Na de prijsuitreiking was het dus nog even opnieuw focussen om de goeie flow verder te zetten. De wedstrijd begon wat onzeker en met toch wel wat fouten in eigen rangen. Waarschijnlijk de vermoeidheid want intussen was het 18u30 en onze jongens waren toch al van 8u00 actief. Maar ook bij Gent was er dezelfde vermoeidheid en foutenlast en uiteindelijk waren we toch een klasse sterker en was de 2-0 overwinning en de deelname aan het Belgisch kampioenschap een feit!

 

Een weekje later, op 19/05, was het aan onze U13 jongens om te tonen dat ze op het Belgisch kampioenschap opnieuw konden pieken en weer een prachtige teamprestatie neerzetten. Met z’n allen naar Gembloux waar de dag begon met heel wat verwarring rond het reglement: mochten er nu 8 of 12 spelers op het wedstrijdblad? Steven begon druk rond te bellen met als resultaat dat de tien spelers allemaal mochten deelnemen. De eerste wedstrijd die op het programma stond was die tussen de beide Waalse ploegen Envol Volley Mortroux en Voll’Ohey, en hier was al onmiddellijk duidelijk dat dit een lager niveau was en dat deze ploegen normaal gezien geen rol van betekenis zouden spelen. De tweede wedstrijd van de dag tegen Volley Haasrode Leuven was dan ook meteen beslissend. We wisten dat we echt wel aan elkaar gewaagd waren, en misschien waren we op papier individueel net iets sterker. De vraag zou zijn hoe zij zich tactisch hadden aangepast na de nederlaag van vorige week en of we dat zouden kunnen counteren met hetgeen wij nog achter de hand hadden. Na een gelijkopgaande start over 5-5 kwam er een klein kloofje van 10-13 in ons nadeel dat we echter meteen weer dicht speelden over 15-15. Vanaf dan ging het tot 21-21 gelijk op maar met een prima invalbeurt van Gilian aan de opslag konden we de eerste set met 25-22 binnenhalen. Het niveau dat we op het veld brachten was echter een heel pak lager dan vorige week, we speelden heel onzeker en braaf en met af en toe teveel individuele fouten. Waarschijnlijk de stress in de hoofden van de spelers, want technisch en tactisch klopte het plaatje toch redelijk. In de tweede set kwamen we direct 4-8 achter en met 8-16 ging het van kwaad naar erger. We waren niet scherp genoeg en verwaarloosden onze taken en afspraken. Met invallers Korneel en Gilian kwam er dan wel wat meer zekerheid en assertiviteit in de ploeg, maar verloren we heel wat aan bloklengte en scorend vermogen, en in geen tijd stond het 14-23 en 18-25. Hoofden leegmaken en starten aan de derde set. Na 8-3 voorsprong leken we even op weg naar de titel, maar opnieuw kwam de stress en onzekerheid in de ploeg en via 9-5 en 10-10 hing VHL de bordjes weer gelijk. In een spannende eindfase verloren we uiteindelijk met het kleinste verschil van 13-15 en weg was de Belgische titel. De teleurstelling was enorm groot bij spelers en supporters, we wisten dat we een unieke kans hadden laten liggen. Tien minuten na de nederlaag tegen VHL moesten we opnieuw aan de bak voor de opwarming tegen Voll’Ohey en moest er dus gefocust worden op minstens zilver (en misschien hopen op een foutje van VHL?) De wedstrijden tegen de Waalse ploegen waren echter zoals verwacht makkelijk te winnen en dus kregen alle jongens speelgelegenheid op dit Belgisch kampioenschap. Met twee keer een vlotte 2-0 overwinning was de tweede plaats een feit want zoals te verwachten was liet ook VHL geen steekje vallen tegen de Waalse tegenstanders.

Onze U13 jongens mogen, ondanks de teleurstelling en het besef van de gemiste kans, terugkijken op een prachtprestatie dit seizoen. Een hele dikke proficiat met de Vlaamse titel en het zilver op het Belgisch kampioenschap voor Thibo, Seppe, Korneel, Senne L., Berre, Gilian, Cas, Jasper, Senne G. en Robbe, en natuurlijk ook trainer-coach Steven en assistenten Rudi en Stijn!

Nieuwe Sponsors

Right Adsense

Go to top